Kijev követelőzéséből elege van a Nyugatnak

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt kérte pénteken Németországtól és az Egyesült Államoktól, hogy adjanak Taurus és ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakétákat Ukrajnának, egyúttal arról biztosította őket, hogy a védelmi erők ezeket kizárólag Ukrajna határain belül fogják felhasználni. Stier Gábornak, a moszkvater.com főszerkesztőjének tett föl kérdéseket a Gondola.

– Főszerkesztő úr, a kijevi külügyminiszter a rakéták kérésekor úgy fogalmazott, hogy „Minél nagyobb a rakéták hatótávolsága, annál rövidebb lesz háború.” Ha ilyen fegyverek ukrán tábornokok kezébe kerülnének, az eddigiek alapján mennyiben lehetne Kuleba fogadkozását komolyan venni?

– Kezdjük azzal, hogy Dmitro Kulebe ezúttal sem kért, hanem követelt. Kijev nem tud kérni, úgy gondolja, hogy neki minden jár, és ez már a legközelebbi szövetségeseit fel-felháborítja. Ami pedig a rakéták hatótávolságának és a háború hosszának az egymáshoz viszonyulását illeti, az éppen fordítottja annak, amit az ukrán külügyminiszter állít. Ha Kijev ilyen fegyvereket kap, az a háborút elhúzza, a menetét megfordítani azonban nem tudja.

Ezek a rakéták nagyon drágák, és már csak ezért sem kaphat ezekből nagy mennyiséget Ukrajna. No meg azért sem, mert a Nyugat nem szeretne közvetlenül szembekerülni Oroszországgal, abban pedig nem bízik, hogy az ukránok ezeket nem használnák orosz területek elleni támadásra. Ez pedig eszkalálhatná a háborút.

– Olaf Scholz kancellár olyan technikai módosításokat akar végrehajtatni a rakétákon, amelyek megakadályoznák, hogy Kijev csapást mérhessen velük oroszországi területre. Mekkora kockázat ebben a háborúban a német kormányfő infantilizmusa?

A teljes anyag.

Kép: MA7