Hamis propaganda a hídavatáson

A Lánchíd volt az, amely elindította Budapest, a nemzet fővárosa megszületését − pukkasztott szét egy léggömböt Karácsony Gergely főpolgármester a felújítási ünnepségen. Bánó Attila publicistát kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Szerkesztő úr, Karácsony kiemelte, a Lánchíd a megszületésének pillanata óta a haladás szimbóluma volt. Csakhogy a hidat osztrák táborszernagy avatta és ő haladt át elsőként rajta. Az a személy, aki a cári sereggel vállvetve harcolt a márciusi ifjak és a magyar honvédség ellen, majd a megtorlást irányítva halálba küldte az Aradi Tizenhármakat. Egy mai városvezetőnek miért kell történelemhamisításba süllyedni egy valóban ünnepi alkalommal?

− Karácsony Gergely csak azt nyújtotta, ami várható volt tőle. Nem a Lánchíd indította el Budapest megszületését, viszont abban az értelemben valóban a haladás szimbóluma volt, hogy műszaki megoldásaival a korabeli világ egyik technikai csodájának számított. Átadásának módját és pillanatát azonban nem a haladás szimbólumának, hanem a magyar nemzet megalázásának nevezném, hiszen a hivatalos átadás főszereplője báró Haynau, a hírhedt császári-királyi táborszernagy volt. A híd 1849. november 20-án történt átadásán ez a kegyetlen és becstelen figura részesedni próbált abból a dicsőségből, amely elsősorban a híd megálmodóját, gróf Széchenyi Istvánt, továbbá a tervezőjét, William Tierney Clark angol mérnököt, a finanszírozóját, báró Sina György bécsi bankárt, valamint a kivitelezés vezetőjét, Clark Ádámot illette meg.

Némi párhuzamot vélek felfedezni a régi és a mostani történetben. Karácsony Gergely ugyanis a felújított Lánchíd átadásának dicsőségében fürdik, miközben a felújítás tervei még Tarlós István főpolgármester idejében készültek.

Kép: Infantilis látványpropaganda – MTI/Szigetváry Zsolt

A teljes anyag.