Harmincéves a Protestáns Műhely

Cél a helyi KDNP, Protestáns Műhely csoportok ismertebbé tétele és a kereszténydemokrata szellemiség terjedését elősegítő „technikai” tanácsadás. Az idén 30 éves a KDNP Protestáns Műhely. Dr. Birkás Antal elnököt kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Elnök úr, a Műhely három évtizedes működése után az idén ősszel megalapítják a tudományos munkacsoportot. Ez az agytröszt tulajdonképpen mindig is működött az Ön vezetésével. Mihez ad lendületet a hivatalos körvonalazódás?

– Az agytröszt kezdettől fogva működött és működik. Az első években hetente, kéthetente találkoztak a tagok a KDNP székházában, s formálták közös véleményüket és sajátos hozzájárulásuk területeit, tartalmi mondanivalóját. Ezt vettük át az első PM-generációtól és visszük tovább azzal, hogy különféle bizottságokat hozunk létre, működtetünk. Ami nagyon aktuális kérdéskör: a migráció, a klímaválság, a nyugat-európai mainstream család- és közösséggyengítő törekvések hatásainak vizsgálata, ellensúlyozásának gyakorlata, a családpolitika.

Bizonyára egyre erőteljesebb kihívásként jelentkezik a közeljövőben vagy már ma a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos kérdések sokasága. Mennyire és miként lehet jogi, politikai, morális eszközökkel megtartani, korlátok között tartani az MI valóban embersegítő, s nem egyénellenes, közösségellenes, hosszú távon súlyos függőségi veszélyt hozó világát.

A teljes interjú.