A brüsszeli korrupt elit az érinthetetlenek kasztja

Magyarország nem kér az illegális migrációból, az iskolák ajtaján kopogtató genderpropagandából és a háborúból. Békét, mielőbbi fegyvernyugvást és az európai gazdaság stabilizálását szeretnénk – hangsúlyozta Kovács Attila, az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási igazgatója Budapesten. Őt kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Romlott az európai uniós intézményekbe vetett állampolgári bizalom a brüsszeli vezetőket érintő korrupciós botrány miatt, amelyben “a balliberális többség valamennyi pártcsaládja érintett.” Ezt a korrupt elitet azonban a közbizalom léte vagy nem léte nem érdekli, és zavartalanul veszik fel havi javadalmazásukat az uniós polgárok adóbefizetéseiből. Mi kellene ahhoz, hogy a bűnözővé vált EU-politikusok kénytelenek legyenek szembenézni a törvénnyel?

– Az EU-nak sokkal szigorúbb átláthatósági és korrupcióellenes szabályokkal kellene rendelkeznie ahhoz, hogy érdemben javuljon a helyzet. Jelenleg a brüsszeli döntéshozókat szinte lehetetlen ellenőrizni, nagyon kevés derül ki a munkájukról. Az Európai Parlament képviselőinek például nem szükséges beszámolniuk arról, milyen érdekeket képviselő lobbistákkal találkoztak zárt ajtók mögött.

A nagy értékű ajándékok esetén ugyan van bejelentési kötelezettség, de amikor az EP elnöke 140-nél is több alkalommal „elfelejtette” ezt megtenni, semmi következménye nem lett a mulasztásának.

A teljes interjú.

Kép: kemma