Ukázt adott Moszkvának Brüsszel

Josep Borrell felszólította Moszkvát, hogy az állítólagos dróntámadást ne használja fel ürügyként az agresszió kiterjesztésére. Stier Gábornak, a moszkvater.com főszerkesztőjének tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Főszerkesztő úr, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője vélhetően a nemzetközi kapcsolatok tantárgyában jól képzett ember. Mennyire gondolhatja komolyan, hogy Moszkva egy Brüsszelből kapott, nyersen megfogalmazott ukáznak engedelmeskedni fog?

– Brüsszel egy ideje láthatóan szereptévesztésben van. Az Egyesült Államok kivételével úgy osztja ki a világ vezető hatalmait, mintha még mindig globális pólus lenne. Az Európai Unió azonban sajnos a nemzetközi térben egyre jobban marginalizálódik, súlyos belső problémákkal küzd, és az Egyesült Államok vazallusává vált. Ebben a helyzetben ugyancsak megmosolyogtató ez a kioktató hangnem.

Azok az idők elmúltak, amikor az ilyen megszólalásokat Moszkva lenyelte, a nyugati kapcsolatok fenntartása érdekében hallgatott. A Kremlt jelenleg nem igazán érdekli, hogy mit mondanak a brüsszeli politikusok. Ami pedig a konkrét kijelentést illeti, a támadás egyrészt nem állítólagos volt, másrészt nyílt provokációként értékelhető. S hogy miként válaszolhat erre Moszkva?

A teljes interjú.

Kép: ma7/Katona Tamás