„A Nyugat kétségbeesett kapálózásáról van szó”

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. Stier Gábornak, a moszkvater.com főszerkesztőjének tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Főszerkesztő úr, a Nemzetközi Büntetőbíróságnak a konfliktusba való bekapcsolódását mennyire értelmezhetjük úgy, hogy a Nyugatnak sikerült eszkalálnia a háborút, egyelőre nem földrajzi, hanem jogi terepen indított támadást a Kreml ellen?

– Jogi köntösben, de inkább az információs és kommunikációs térben indított támadásról van szó, amelynek legfeljebb morális értelemben vett következménye lehet. Az is csak a nyugati burok egy részében. Ezt a bejelentést jogi alapon nem igazán tudom értelmezni. A Nemzetközi Büntetőbíróságot Oroszország nem fogadja el hiteles joghatóságnak. Egyébként például az Egyesült Államok és Izrael is kivonta magát a hatálya alól.

De az is nagy kérdés, hogy hol és kikkel akarják érvényesíteni Putyinnal szemben az elfogató parancsot. Vagy az, hogy ez azt is jelenti, Putyinnal nem akar a Nyugat tárgyalni? Nem gondolnám, hogy ez a hangzatos, ám meglehetősen üres bejelentés eszkalálja a háborút, de a kedélyeket biztosan nem nyugtatja meg.

– Számosan már korábban rögzítették, hogy ha Putyint valaha bíróság elé állítják Ukrajna katonai megtámadása miatt, akkor a vádlottak padján ott kell ülnie Stoltenbergnek is, sőt lehet, hogy Putyin csak a másodrendű vádlott lenne. 

A teljes interjú.