Londoni urán-döntés – lépés a világháború felé

Nagy-Britannia szegényített uránt tartalmazó lőszert tervez szállítani Ukrajnának. Stier Gábort, a moszkvater.com főszerkesztőjét kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Főszerkesztő úr, Brzezinski annak idején „nyugdíjas geopolitikai játékosnak” minősítette Nagy-Britanniát. Mennyire félő, hogy immár a demencia súlyos tünetei is előtörtek a ködös Albionban?

– Az elmúlt egy évben kiderült, hogy nemcsak Németország, de Nagy-Britannia is elhanyagolta, leépítette a hadseregét. Egyik európai hatalom sem tudna helytállni egy komoly háborúban. Ám míg a németek legalább mindezt kompenzálandó nem kiabálnak, addig a britek az amerikaiak táskahordozóiként hangosak és ambiciózusak.Nem a képességeik, hanem az Egyesült Államok szövetségesi védőernyője teszi őket bátorrá. Közben észre sem veszik – vagy csak nem akarják észrevenni –, hogy Amerika csak használja őket.

Így a feladatok megosztása jegyében a legaktívabban jelen vannak a posztszovjet térségben is, mindenek előtt Ukrajnában. Nem zárom ki, hogy ebben a munkamegosztásban a britek játsszák a racionális Amerika mellett a rossz rendőr szerepet. Washington ugyanis a londoni bejelentés után sietve közölte, hogy ő nem tervezi hasonló lőszer szállítását Ukrajnába. Ebben a háborúban Ukrajna támogatói között Washington és Varsó mellett London érzi a legotthonosabban magát. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy túlságosan is otthonosan. Beleélték magukat abba, hogy Oroszország nem győzhet, így az Északi Áramlat elleni diverzáns akciótól az isztambuli béketárgyalások tavaly márciusi megtorpedózásáig a fegyverszállítások fokozásáig mindenben az élen járnak. Hangerőben, a kommunikációs téren mindenképpen. Ezt a „felajánlást” is ebbe a sorba helyezném. A gyengeségüket az ilyen radikális lépésekkel kompenzálják.

A teljes interjú.

Kép: nuclear news