Megjövendölte a mai fejleményeket

Golyófogónak jó leszek – jövendölte meg történelmi szerepét az 1980-as évek végén a politikus. A Nagy Kft. a Homo Politicus című sorozat keretében készített dokumentumfilmet Csurka Istvánról. Az alkotást az M5 televízió mutatja be február 4-én, szombaton 15 óra 25 perces kezdettel, megismétli február 5-én, vasárnap 05 óra 10 perctől. A mű rendezője Bakos Katalin, őt kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Rendező asszony, Csurka: a drámaíró, publicista, szónok, esszéista, pártelnök bemutatása fájdalmasan idézi föl a rendszerváltoztatás első bő évtizedének idegtépő konfliktusait. Miért kell 2023-ban ezzel szembesülnünk?

– Valóban idegtépő konfliktusok jellemezték és idegborzoló éveknek nevezhetjük a rendszerváltozás első éveit. Csurka István személyén és pályáján keresztül szemlélve fájdalmas is ez. Egy zseniálisnak tartott drámaíró beleveti magát a közéletbe, bátor, szókimondó fellépésével utat mutat és végül őt, mint MDF alapító tagot kizárják a pártból.

Miért kell ezzel most szembesülnünk? Talán azért, hogy újra gondoljuk az eseményeket és levonjuk a tanulságokat.

– A sanyargatás egy pillanatában „aláírt”, de utána évtizedeken át soha nem teljesített. Ez az aláírás is elegendő volt ahhoz, hogy Antall József későbbi MDF-elnök, majd kormányfő zsarolhassa. Miért kell ezzel a fájdalmas ténnyel is szembenéznünk?

A teljes interjú.

Kép: wikipedia