Kijev ágyúz, Moszkva kivár

Prioritásnak nevezte a határmenti orosz régiók ukrán lövetésének megakadályozását Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai tanácskozáson. Stier Gábornak, a moszkvater.com főszerkesztőjének tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Főszerkesztő úr, áttörés-e, fordulat-e, hogy immár az ukrán tüzérség lövi az orosz településeket?

– Nem, mert egy ideje már lövi. Csak erről nem ad olyan hangsúllyal hírt a fősodor média, mint az orosz támadásokról. Pedig az ukránok orosz területen a kritikus infrastruktúrát is lövik, amit ugyanez a sajtó háborús bűnnek nevez. Kijev ezekkel a támadásokkal egyébként csak óvatosságra intette a támogatóit. A Nyugat éppen ezért nem adott Ukrajnának nagy hatótávolságú rakétákat, mert el akarja kerülni a háború eszkalálódását. Azonban már ettől sem vagyunk messze.

A következő fokozat az F-16-osok szállítása lehet, és ezután jöhetnek a nagy hatótávolságú rakéták. Ha idáig eljut a Nyugat, akkor tudhatjuk, hogy bármi áron térdre akarja kényszeríteni Oroszországot, és ennek érdekében a háború eszkalálásától sem riad vissza. Innen már csak egy fél lépés lenne a harmadik világháború, amelyet eddig a vezető hatalmak láthatóan el akartak kerülni. Egyébként pedig az ukrán tüzérség aktivitására a leghatásosabb orosz válasz az lenne, ha a készülő téli-tavaszi offenzíva keretében benyomulnának Szumi és Csernyigov megyékbe, támadnák Harkivot, és amennyiben sikerrel járnak, kitolnák nyugat felé a határt, így a jelenlegi orosz területek a hagyományos ukrán tüzérség lőtávolán kívül kerülnének.

A teljes anyag.

Kép: The Japan Times