Kabarral Kaliforniában – bükki borsiker

Kabar bor győzött a tavaly decemberi, a XVIII. alkalommal megrendezett Balassi-kard borseregszemlén. A Férfias fajták versenye most először zarándokolt el a Bükki Borvidékre, a kilenc nevező bort Bogácson kóstolták meg a szakemberek. A Gallay Kézműves Pince remekét Borbély Roland alkotta. Őt kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.
– Bormester úr, miért fontos, hogy íme: a Bükki Borvidék is egy remekkel tűnjön fel a szélesebb hazai borközönség előtt?
– A Borvidék létét főként a helyi, régión belüli fogyasztás, hírnevét pedig a kiemelkedő pincék kiugró minőségű borai befolyásolják.  A kiváló minőségű borok vonzzák a borvidékre az érdelődő borfogyasztókat.
– A Gallay Kézműves Pince miért érezte úgy, hogy a kabarral is kísérleteznie kell?
– Régi terv a fajta bevezetése a borvidékre, személyesen pedig „szerelem első látásra”. Bornyelvre fordítva szerelem első szaglásra és ízlelésre. Páratlan illat és ízvilág, rendkívül kifinomult harmónia jellemzi a Kabar szőlőfajta borát. Sokoldalú szőlőfajta, szinte minden bortípus készíthető belőle.

– A Bükki Borvidék hírnevét hogyan emeli, hogy éppen a Féfias fajták vetélkedésén, a Balassi-kard borseregszemlén elért sikerrel mutatkozhat meg a szakma elitje előtt?

 

A teljes interjú.