Csetepaté az információs fronton

„A következő két-három hónap nagyon fontos és szinte döntő lesz ebben az ütközetben, amelyre mi, és ellenségünk, az agresszor is készülünk” – jelentette ki Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi tanács (RNBO) titkára. Németország 40 Marder tankot ad át Ukrajnának még az első negyedévben, használatukra Németországban képeznek ki ukrán katonákat. A kiképzés két hónapig tart majd – közölte Robert Habeck német alkancellár. Stier Gábornak, a moszkvater.com főszerkesztőjének tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Főszerkesztő úr, Kijev érzékelteti, hogy két-három hónap múlva valószínűleg vége a háborúnak, Berlin pedig közli, hónapokon belül ukrán katonákat fogad, akiket két hónapig képez ki. Vélhető-e, hogy a dezinformációs frontvonalon zajló, némileg infantilisre sikeredet csetepaténak vagyunk tanúi, miért?

– Abszurd helyzeteket produkál ez a háború. Az információs fronton mindenképpen. Ha a nyugati fősodor médiát nézi, olvassa az ember, akkor sokszor azt hihetné, hogy az ukrán erők már Moszkva alatt vannak. Most például apró utóvédharcoktól eltekintve az orosz erők bevették Szoledart. Erre mit olvasunk a médiában? Nem is igaz, mert még három árkot védenek az ukránok, meg különben is, ezt nem kell felfújni, hiszen ez csak egy 10 ezer lakosú kisváros, amelynek nincsen semmilyen stratégiai jelentősége. Hát persze!

Aztán komoly szakértők állítják, hogy Oroszország nem a Nyugattal áll szemben Ukrajnában. Majd egy mondattal később elmondják, hogy 53 ország támogatja Kijevet fegyverrel, felderítési információkkal és dollár milliárdokkal. Szóval, akkor mi van? S a példákat még sorolhatnám. Az ok egyszerű. A vágyvezérelt média nagy része tényként közli a manipulatív céllal készült ukrán propaganda jelentéseket. Ide jutott az európai sajtó.

A teljes interjú.

Kép: hirtv.hu