„Európai demokráciát” nem lehet mérgezni, mert nincs

„Márki-Zay Péter elismerte, hogy a guruló dollárokból, amit még a tavalyi országgyűlési választások előtt kaptak az amerikai Action for Democracy nevű szervezet közvetítésével a tengerentúlról, most is támogatnak egy helyi választási kampányt, ezúttal Jászberényben” – írja a Magyar Nemzet. Dr. Somogyi János nyugalmazott ügyvédnek, politikai publicistának tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Ügyvéd úr, ha egy idegen hatalom pénzt pumpál be egy ország politikai hálózatába avégből, hogy neki tetsző személyt válasszanak meg közéleti posztra, akkor ez hogyan egyeztethető össze a választás rendjét szabályozó paragrafusokkal?

– A konkrét kérdésre a tömör válasz az, hogy sehogyan sem! Hozzá kell azonban tenni, hogy a hatályos jogszabályi rendelkezések rosszhiszemű értelmezései lehetővé teszik a törvényes előírások kijátszását. Nagyon könnyű egyesületnek, mozgalomnak álcázni egy olyan alakulatot, amely magyarországi politikai választási kampányokat külföldről juttatott pénzekkel finanszíroz.
De nem csak a pártok külföldi pénzügyi támogatása tilos a választási kampányban, hanem joggal felmerül az alkotmányos rend elleni szervezkedés bűncselekménye, csakúgy, mint a törvényes társadalmi rend ellenséges hatalmak, szervezetek segítségével való megdöntésének kísérlete is, amik már az effektív hazaárulás fogalmát is kimeríthetik.

– Ha egy személy nyilvánosan dicsekszik azzal, hogy ő külföldről kap feladatot és ahhoz pénzt a belpolitika eltorzítására, akkor hogyan állítható helyre a jogállamiság?

– A jogállamiság fogalma az EU-ban már egy pejoratív jelzőnek számít. Ezt a jogi fogalmat – az eredeti értelmével ellentétesen – már kizáróan politikai bunkósbotként használja a brüsszeli bürokrata elit. Igazából az a kérdés, hogy a hazai dollárbaloldal ellenzéknek meddig kifizetődő, meddig lehetséges büntetlenül, külföldi zsoldban hazát árulni. Amíg ezt kockázat nélkül megtehetik és ebből jómódban, megélhetési politikusként élhetnek, bizonyára megéri, akár örök ellenzékben is.

A teljes interjú.