Z. katonás fazonírozása a Fehér Házban

Joe Biden a Fehér Házban fogadta Volodimir Zelenszkijt. Galló Béla politológusnak tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Zelenszkijt csereszabatos figurának gondoltuk, ám most a Fehér Házban fényképezkedett az USA-elnökkel, sőt a Kongresszusban is mondott beszédet. Lehet, hogy egy luftballonként felfújtnak gondolt színészből politikust gyúrnak?

– A Fehér Ház-i fotó csak azt jelenti, hogy az amerikaiak egyelőre folytatni és nem befejezni akarják a háborút, s ehhez nekik, minden heveskedése ellenére, még mindig Zelenszkij a legjobb figura. (Ámbár netán Vitalij Klicsko is szóba jöhetne.) Zelenszkij csereszabatossága akkor bizonyosodhat be, ha egyszer majd a békésebb megoldások kerülnek szóba, mert ahhoz más alakítás kell, nem az övé. Nota bene, az USA politikája mindig a saját éppen aktuális igényeihez szabja az általa favorizált szereplőket. Bin Ladent emlékeim szerint ugyan nem fogadták a Fehér Házban, de őt is fölfegyverezték, és amíg a szovjetek ellen használták, ő is amerikai libling volt.

Tudjuk, aztán mi lett ebből a viszonyból. Hangsúlyozom, ezzel nem vonok párhuzamot kettőjük között, ám abból a funkcionális szempontból mégiscsak hasonlatosak, hogy az amerikaiak mindkettejüket használták, illetve használják, addig ameddig. Utána már eldobhatók a szó politikai értelmében.

A teljes interjú.

Kép: youtube