A Szent László-országok közös kultúrkincse

Európában is példamutató a kisebbségi jogok kölcsönös magyarországi és horvátországi biztosítása, s ebben nagy szerepe van a magyar-horvát kisebbségi vegyes bizottságnak is – közölte Kalmár Ferenc, a testület magyar társelnöke. Őt kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Hogyan emelhető köztudottá, hogy a Szent László-országok: Lengyelország, Magyarország és Erdély mellett Horvátország is e nemes közösség része, s ez színgazdag közös rendezvényekre nyit alkalmat?

– E kérdésére hosszú és mély elemzéssel kellene válaszolnom. Ugyanis, Kelet-Közép Európában vannak országok és nemzetek, melyek szeretnék elfelejteni vagy inkább kitörölni azt a múltat, mely a magyar királysághoz köti őket.

Saját nemzeti identitásukat úgy gondolják erősíteni, hogy a magyar történelem ellen definiálják. Ez nem korrekt, de ezen túl még veszélyes is lehet, mivel inkább a xenofóbiát táplálja. Sokszor ez az akadálya a térség államainak az összefogására, ami viszont mindannyiunkat gyengít és kiszolgáltat a nagyhatalmaknak. Valóban lehetne közös rendezvényeket szervezni. Ezt meg kellene próbálni.

A teljes interjú.

Kép: MTI