Hatalmi játszma része az EP korrupciós bortánya?

A brüsszeli bürokrácia nyilvánvalóan mindent elkövet azért, hogy a hatalmas korrupciós botrányból minél kisebb legyen. Ebben valószínűleg együttműködik vele a fősodor sajtó. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy az Európai Unió 2022. december 12. után már nem lehet ugyanaz, ami e nap előtt volt. Bogár László közgazdász professzornak tett föl kérdéseket a Gondola.

– Professzor úr, a belga rendőrség óriási bátorságról tett tanúbizonyságot: őrizetbe vette az Európai Parlament alelnökét, aki az eddigi információk szerint brutális korrumpálódást követett el. Bűntársai is vannak, mindannyian az EU-garnitúrán belülről. Ha tovább dőlnek a dominók, elegendő lehet-e az Európai Parlament újraválasztása, vagy, miként évezredek óta történik: belülről robban szét a birodalom?

– Én e lelkesült várakozástól egy árnyalattal kevésbé vagyok derűlátó, és úgy vélem, hogy sem egyik, sem másik nem fog bekövetkezni. Mármint nem robban szét a birodalom, legalábbis most és ettől semmiképpen nem, és nem fogják újraválasztani az Európai Parlamentet sem. A dominók sem fognak tovább omlani, legalább is annál tovább semmiképpen sem, mint ameddig e színjáték forgatókönyvírói e dőlést helyesnek vélik.

Nem nagyon lehet kétségünk afelől, hogy precízen megtervezett színjátékről van szó. Nincs olyan uralmi tényezője a világnak, akiről ne lenne „dosszié”, tehát soha nem az a kérdés, hogy valaki miért követett el valamit, hanem az, hogy miért épp most és így derült ki róla, hogy elkövette. Nem kérdés, hogy az alelnökasszony viselt dolgairól az elkövetés pillanatától kezdve mindent tudtak az illetékesek, de ebből még nem lett volna semmiféle ügy, ez mondhatni természetes, hisz maga az Európai Parlament eleve egy „csinált” („manufactured”) konstrukció, ahol a képviselők nagy része, bár a hivatalos javadalmazásuk sem mondható szerénynek, de, fogalmazzunk így, „lobbysta”, aki a jövedelmei nagy részét politikai korrupcióból szerzi.

A teljes interjú.

Kép: Az Európai Parlament alelnöke – nationalturk.com