Moszkva és Washington között – idegháború…

Az amerikai kormányzat már véglegesít olyan terveket, miszerint Patriot típusú légelhárító rakétarendszereket bocsátana Ukrajna rendelkezésére, és azt az elnöki jóváhagyás után néhány napon belül el is kezdenék szállítani Ukrajnának. Stier Gábornak, a moszkvater.com főszerkesztőjének tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Főszerkesztő úr, egyes értelmezések szerint Putyint eleve az atlanti tengely provokálta „bele” a háborúba. Washington most újabb vörös vonal átlépésére készül. A Kreml vélhetően megfontoltabb lesz-e, mint februárban volt, vagy éppen a frusztráltság miatt: extrém válaszlépést adhat?

– Ukrajnát Oroszország támadta meg, ám Washington tényleg „sokat tett” azért, hogy idáig fajuljanak a dolgok. Az Egyesült Államok célja, hogy az ukrán harcmezőkön gyengítse meg Oroszországot, éppen ezért eltökélten támogatja Kijevet, de harcolni nem akar. Így aztán nagyon jól tudja, hogy meddig mehet el. Nem véletlen, hogy a Pentagon még mindig mérlegeli e lépés lehetséges következményeit.

Nem véletlen, hogy a németek például Varsó kérésére sem voltak hajlandók Ukrajnába telepíteni a Lengyelország védelmére a minap felajánlott Patriotokat. De Moszkva sem akar ütközni a NATO-val, így extrém válaszra nem számítok. Már csak azért sem, mert a Kreml tisztában van azzal, hogy e rakétarendszer erősíti az ukrán légvédelmet, ám nem csodafegyver. Az iráni drónok és a Kalibrok ettől még be fognak csapódni. Ráadásul a Patriotok védhetik Kijev egy részét, egy-egy objektumot, de egész Ukrajnát nem. Ráadásul, ha megjelennek Ukrajnában, akkor célpontokká válnak.

A teljes interjú.

Kép: mandiner