Bükki bajnokbor a férfias fajták versenyén

A Bükki Borvidék is bebocsátkozott az európai Balassi-folyamatba. Bogácson tartották az idei Balassi-kard borseregszemlét.
A helyi művelődési házban a legjobb borok versenyeztek, hogy elnyerjék a 2022. év legvitézibb bora rangot.

Fotó: Bükki Hegyközség

A Bükki Borvidék is bebocsátkozott az európai Balassi-folyamatba. Bogácson tartották az idei Balassi-kard borseregszemlét, a férfias fajták versenyét. A helyi művelődési házban a legjobb borok versenyeztek, hogy elnyerjék a 2022. év legvitézibb bora rangot. Dósa Sándor, a Bükki Borvidék hegyközségi tanácsának elnöke, Tarsoly József egri hegybíró és Szuromi Mihály borász, a 2021. évi Balassi-kard borseregszemle bajnokborának alkotója vett részt a bírálatban.

A község polgármestere, Csendesné Farkas Edit meglátogatta a versenyt, és üdvözölte a bormestereket.

A bírálók: Szuromi Mihály, Dósa Sándor, Tarsoly József.

Kilenc borremek indult a megmérettetésen. Egyhangú döntéssel „a kettes sorszámú” ital: Borbély Roland kabar bora szerezte meg az első helyet.

Ez a bajnokbor érkezik Budapestre 2023. február 14-én, Bálint napján, ezzel is jutalmazzák a magyar alapítású nemzetközi irodalmi díj, a Balassi Bálint-emlékkard kitüntetettjeit: a magyar költőt és a külföldi műfordítót. A kardceremónia a XXVII: alkalommal kerül sorra, most először szerepel bükki bor a nemzetközi rendezvényen.

gondola
Címkép: A Bükki Borvidék legjobb borai közül választották ki a bajnokot – Kép: Bükki Borvidék hegyközsége.