Oroszország a hadműveletek újratervezésére kényszerül

Két-három év múlva Putyin már nem tudott volna föllépni Ukrajna ellen – mondta Stier Gábor, a moszkvater.com főszerkesztője a MUOSZ KPRSZ legutóbbi szakmai fórumán az újságíró-szervezet budapesti székházában. A külpolitikai újságírót kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Főszerkesztő úr, az ukrajnai háború Moszkva számára csak mellékhadszíntér, a Kreml első számú célja az egypólusú világ felváltása több pólusúval, benne jelentős orosz szereppel. Putyin fölismerte-e már, hogy ezt a különben nemes célt sokkal könnyebben elérhette volna háború nélkül, mint a „különleges hadművelet” egyre növekvő terheivel?

– Bár még a média le-leragad olyan pillanatoknál, hogy egy-egy falu egyik vagy másik fél ellenőrzése alá kerül, örömmel látom, hogy egyre többen látják azt a nagyképet, amelyen belül igazán értelmezhető ez a háború. Igen, a Kreml számára Ukrajna a gazdasági és az információs téren zajló csatákkal egyenrangú mellékhadszíntér, a világrend körül közte és a Nyugat, ezen belül is alapvetően az Egyesült Államok között dúló nagy háború egyik frontja.

Persze, olyan frontja, amely jelentős mértékben meghatározza majd Oroszország helyét az új világrendben. Éppen ezért nem háborúval akarta Putyin kiterjeszteni újra a befolyását Ukrajnára. Befolyást akart szerezni, nem pedig területet, Ukrajna ellen-Oroszország jellegét akarta megszüntetni. A 24. órában lépett, hiszen az Amerika vezette NATO a Kreml szempontjából egyre vészesebben közeledett az orosz határokhoz.

A teljes interjú.

Kép: hirado/Besenyei Gergely