Magyar bemutató román színházban

Örömmel számolok be arról, hogy a Nagyváradi Csiky Gergely Színház román tagozata szombaton nagy sikerrel mutatta be a Liselotte és a május című drámámat “Míg a halál el nem választ” címmel a színház vadonatúj stúdiójában, így egyben színházavató is volt.
Nagyon ritka, hogy magyar szerzőt bemutasson román színház, ez a darab három román színházban megy műsoron, és Marosvásárhelyen magyarul.

Úgy gondolom, hogy a színház az a csoda, mely nem a különbözőségeket keresi a nemzetek között, hanem azt, ami közös. Ezért is jó, ha vannak ilyen alkalmak, és együtt lehet lenni a bemutatón.
Részletesen és két Váradon megjelent írással:
LISELOTTE-BEMUTATÓ NAGYVÁRADON ROMÁN NYELVEN
Időutazás a magyar régmúltba, amikor a premier előtt sajtó- és közönségtalálkozót szerveztek az íróval, felkészülten, szeretettel:
És már másnap megjelenik a bemutatóról a kritika is:
A kritikus jól írja: nagy sikere volt az előadásnak, rendszeres beletapsolással, ritka nagy ünnepléssel a végén. Igazi boldogságot okozott a két zseniális román színész: Georgia Căprărin
A román színház igazgatója Daniel Vulcu rendezte nagy gonddal, remek koncepcióval. Mivel kortárs fesztivál is volt, több napra láttak vendégül. két remek, tehetséges előadást élvezhettem a román tagozat előadásában, nagy élmény volt. És egyben új színházat is avattunk, új stúdiótermet. Jó volt megölelni új barátaimat! Külön köszönet a vezető dramaturgnak, Florina Dometi -nek, aki mindent megszervezett nekem! Romániában jelenleg négy színház játssza a darabot, ebből három románul, egy magyar nyelven. Örülök, hogy “híd lehettem” a Sebes Körös felett. /
Pozsgai Zsolt
író, rendező
Balázs Béla díjas, Érdemes Művész