Politikai infantilizmus

Vlagyimir Putyin orosz elnök lépései, a részleges mozgósítás, valamint a megszállt ukrán területek annektálására irányuló népszavazási kezdeményezések mind azt mutatják, hogy kétségbeesett az orosz katonai kudarcok miatt – jelentette ki Peter Stano európai uniós külügyi szóvivő az Európai Bizottság szerdai sajtótájékoztatóján. Dr. Somogyi János nyugalmazott ügyvédnek, politikai publicistának tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Ügyvéd úr, ebben a meglehetősen kockázatos helyzetben az EU hivatalnoka tovább provokálja a fél éve háborút elindító, tehát meglehetősen elszánt politikust. Hogyan züllött le az Európai Unió annyira, hogy immár hivatalos irányzat a politikai infantilizmus?

– Az Európai Unió vezetése nem önálló entitás. Ez egy évek óta tartó folyamat eredménye, ami mára egyértelművé vált. Az EU kanárinak öltözött elnök asszonya elszabadult hajóágyúként nyilatkozik az ukrajnai háborús helyzetről, megígérve Zelenszkijnek a csillagos eget is. Az ukrán államfőt játszó táncos-komikus elnök pedig már-már Moszkva bevételéről delirál. Az EU Parlament túlkoros KISZ-istákra emlékeztető színvonalú képviselői mellett pedig elrobog a világ valóságos történéseinek vonata.

Ezek az újkommunista képviselők az ideológiáktól elhomályosult aggyal csak arra törekednek, hogy szerepüket minél nagyobbra növelve, hatalmukat minél jobban kiterjesszék.

A teljes interjú.