Lelkierő is kell a jogérvényesítéshez

„A magyarokkal szemben Romániában is súlyos diszkriminációk történnek sorozatosan” –jelentette ki Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatójaként elmondott leköszönő beszédében az intézet tízéves jubileumi ünnepi vacsoráján a Marriott szállóban. Őt kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Igazgató úr, a Kárpátalja kivételével most már az Európai Unió luxembourgi bírósága felé irányulnak az ügyek. Az EU szélsőséges közönyt tanúsít a magyar nemzet államhatáron – és nem nemzethatáron – túli részének alapvető emberi jogai iránt. Hol tudunk mégis szövetségeseket találni a lengyeleken, a baszkokon, a dél-tiroli osztrákokon kívül?

– Erre az öntudatlanul is összetett kérdésre több választ kell adjak.

  • A luxembourgi székhelyű Európai Unió Bírósága előtt folyó ügyekben nincs szükség szövetségesekre, formálisan szerintem nem is lehetnek, ott az igazságnak kell győznie. Ehhez a győzelemhez alaposan, körültekintően kell a pereket előkészíteni. Ez többnyire nagyon időigényes, és sokszor akadályokkal nehezített folyamat.

  • Lengyel barátainktól sajnos ebben a kérdésben semmiféle támogatásra nem számíthatunk, legfeljebb semleges magatartásra. Bár ők is érintettek őshonos nemzeti kisebbségek kérdésében, de történelmi és geopolitikai megfontolásból saját külhoni nemzettársaik sorsával sem törődnek.

A teljes interjú.