A jóakaratú közösségek építője – Ars Sacra

Négyszáz programmal, köztük zenei, irodalmi és képzőművészeti eseményekkel várják 80 településen a közönséget a XVI. Ars Sacra Fesztivál 9 napja alatt országszerte. A 2022. szeptember 17-25. közt zajló rendezvény alkalmával 132 templom nyitja ki kapuit. Dragonits Mártát, az Ars Sacra Alapítvány elnökét kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Elnök asszony, Önök a rendezvényt „Úgy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket!” mottóval rendezik meg. A Szépet, az Igazat, a Jót állítják fénybe. Mekkora vonzerőnek érzékeli ma ezeket az értékeket?

– Az örök értékek akár népszerűek, akár nem, örök értékek maradnak, és az Ars Sacra Fesztivál célja, hogy felszínre hozza ezeket a kultúra mélyén meglévő, életünkbe fényt hozó értékeket. A művészet megérinti az emberek szívét, a megnyílt szívek be tudják fogadni a Szépet, az Igazat, a Jót, amire nagyon nagy vágy él az emberekben.

– A négy ökumenikus Keresztkoncert mindegyikén egy-egy mű, Bogányi Gergely, Tasi Csaba, Kecskés D. Balázs és Bubnó Tamás szerzeményeinek ősbemutatója színesíti a műsort. Hogyan segíti új alkotások megszületését az Ars Sacra?

A teljes interjú.

Kép: youtube