Autoriter rezsimmé válhat-e az Európai Unió?

Ursula von der Leyen Oroszországot „autoriter rezsimnek” tartja. Dr. Somogyi János nyugalmazott ügyvédnek, politikai publicistának tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Ügyvéd úr, az Európai Bizottság elnöke úgy fogalmazott: „Olyan Európát akarok, ahol minden tagállam felelősséget vállal a mindannyiunkat érintő kihívásokért. Olyan Európát akarok, amely minden tagállammal szolidáris.” Ebben az egyes szám első személyes akarnok stílusban utoljára vezérek és főtitkárok szónokoltak a kontinensen. Mekkora az autoriter rezsim kialakításának veszélye az unióban?

– Szégyenletes, hogy az EB elnöke mára tökéletesen megfelel a ráakasztott gúnynevének, azaz már csak „Ursula van még Leyyebb” és nem több.

Szomorú, hogy a magyar nemzeti elkötelezettségű EU képviselők annak idején leadott szavazataikkal is – mert nélkülünk nem lehetett volna – az EB elnöke lehetett Ursula asszony. Aki már csak egy sima modorú álnok, aki cselekedeteiben, de még nyilatkozataiban is semmiben sem különbözik az EU elit héjáitól. A vak is látja, hogy az elnök asszony a globalista, imperialista erők szócsöve és ráadásul az EU Parlament foglya. Vagyis egy „fogott” ember, aki nem a maga ura.

– Az EB-elnök szerint Ukrajnában a tekintélyelvűség áll szemben a demokráciával. Brüsszelben egy atlanti tőzsdespekulánsnak van a legnagyobb tekintélye: hajbókolnak előtte. Mekkora kockázat az EB elnökének infantilizmusa?

A teljes interjú.