Költészet a digitális korban

Herczeg Ferenc-díjat vehetett át az idén Az első székely eposzok szerzője. Őt, Deák-Sárosi László költőt, filmesztétát kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Mester, a mai világban, amikor a könyvkiadás apad, a papírra nyomtatott sajtó a perifériára szorul, hogyan találják meg a versek fiataljainkat?

– Tény, hogy a nyomtatott sajtó visszaszorulóban van, de az interneten az újságítás (jól-rosszul) gyarapszik, a könyvek száma pedig éppenséggel nő, csak a példányszámuk csökken, és a közönséghez való eljuttatásuk nehezebb. Verset, legalábbis lírait sokkal többen írnak, mint amennyien olvasnak. Számos, úgynevezett profi, illetve műkedvelő irodalmi lap létezik, csak az érdeklődő olvasónak nehéz átlátni, hogy mit érdemes neki figyelnie, elolvasnia.

A minőséget és a hatékonyságot mindegyik oldalról lehet javítani. A szerzők írhatnak jobb és mélyebb verseket. Tartalmilag jobban és bátrabban ki kell lépni abból az alapállásból, hogy a költő megírja pillanatnyi saját érzéseit, és szubjektív benyomásait a környezetéről, a világról. Formailag pedig jobban meg kellene becsülni a ritmikus a költészet alapjainak és sokáig törzsanyagának számító verseket, mindamellett, hogy az épp uralkodó stílusdivat, az alakzatok és a szóképek költészete is fel tud mutatni esztétikailag és etikailag is értékes műveket. Megemlíteném, hogy írtam egy új verstant, A háromszólamú vers címmel, ami várhatóan hangzó példatárral fél-egy éven belül fog megjelenni. Ez a monográfia több egyéb részcél mellett azt vállalta, hogy megoldja az értelmi és a pusztán metrikai hangsúlyok összebékítését a megszólaltatást illetően, recitált módon is, ami eddig másnak nem sikerült.

A teljes interjú.

Kép: Az idén Herczeg Ferenc-díjjal kitüntetett Deák-Sárosi László költő, filmesztéta az Országos Széchényi Könyvtárban egy régi filmmásoló gép mellett 2022. augusztus 4-én. MTI/Cseke Csilla

 

Szemelvények Deák-Sárosi László megzenésített verseiből:

JELTAN – Deák-Sárosi László verse, Németh Viktor zenéje – http://youtu.be/fCUTD1zuCfo

1956-OS INDULÓ – Deák-Sárosi László verse az FdG Trieste zenekar 1956-os indulójára, Kasó Tibor előadásában:

https://youtu.be/9-sJ-LrlH3U

HIMNUSZ, HAZA – Deák-Sárosi László verse kasó Tibor zenéjével: https://youtu.be/JxQnlPjORno

LIBÁS MATYI – Deák-Sárosi László kiseposza Farkas Mihály Ambrus és Tóth István “Sztív” zenéjével:

– Első levonás: https://youtu.be/GHHfbAtR2PA

NYOLCÁGÚ CSILLAG, Székely Mózes és a brassói csata – Dóczy Péter, Fábri Géza és barátaik előadásában, Lőrincz Kata grafikáival:

Előzetes: https://youtu.be/uO9e5Z_q90U

NYOLCÁGÚ CSILLAG – Koncertfelvétel, A38 Hajó, 2020. V. 16., Hajónapló, részletek:

1-6. Ének: https://youtu.be/9PRQTRYEy7s

7-8. Ének: https://youtu.be/NWnOGpyXSlg

A POZSONYI CSATA, 907 – Deák-Sárosi László eposza Fábri Géza megzenésítésében

Dicsérő ének: 60/1. ének: https://youtu.be/0Wpk41ykhN8

Hálaadó ének: 60/60. ének: https://youtu.be/n6A5qbfQnfM