Ipari park adott lökést a gazdasági áttöréshez

Falnak ütközött a rendszerváltozás Hatvanban: jól működő üzemek szűntek meg, képzett szakemberek maradtak munkafeladat nélkül. Nyugati cégek vezényelték az újraiparosítát. A város alpolgármestere évtizedeken át kereszténydemokrata politikusként szervezte a fölemelkedést. A Heves megyei település kereszténydemokrata alpolgármesterét, Szinyei Andrást kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

 

– Alpolgármester úr, miért fontos, hogy a nagy történelmi múltú városban a messze jövőbe mutató tudást is elsajátíthassák a fiatalok?

– Hogy a kérdésre válaszolni tudjak, vissza kell mennünk 32 évet a rendszerváltás idejére, amikor Hatvan katasztrofális helyzetbe került, mert leépült a város ipara és hatalmas lett a munkanélküliség. A mai fiatalok nem is hallottak arról, hogy akkoriban itt a cukorgyár mellett működött téglagyár, tejüzem, rádiógyár, cipőgyár és további cégek szűntek meg. A súlyos helyzetből az áttörést a 90 évek közepén az ipari park kialakítása és betelepítése hozta.

Amikor világcégek költöztek városunkba. Megnövekedtek az igények a képzett munkaerőre és ennek megfelelően a képzési programunkat a piaci igényeknek megfelelően alakítjuk. A Hatvani Közösségi Felsőoktatási képzési Központban olyan tudásra tehetnek szert a hallgatók, amely a legmodernebb technológiákhoz kapcsolódik. A jövőbe mutató tudás a gazdaság fejlődésének egyik alapja. Büszkék vagyunk rá, hogy a hatvani ipari parkban hazai és nemzetközi szinten is jól teljesítő cégek működnek, ha meg akarjuk tartani a teljesítőképességünket, akkor felkészült munkaerőre van szükség. A cégeinkkel mindig törekedtünk a kölcsönösen előremutató és eredményes kapcsolatra. A gazdasági életben használt úgynevezett win-win szituációkat tartjuk szem előtt. Ha a cégek optimális körülmények között tudnak működni, az egy települést sokkal élhetőbbé tesz, hiszen munkahelyeket teremtenek, nő az adóbefizetésük, az adóforintokat pedig a város fejlesztésére, a hatvaniak kiszolgálására tudjuk költeni.

– Egyik legjellegzetesebb épületünk, a Grassalkovich-kastély ad otthont a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeumnak.

A teljes interjú.

Kép: Hatvan