Bonifác herceg és Vilmos császár Egerben

Szíki Károly

Az Ünnepi Könyvhét nyitó napján mutatták be Szíki Károly új könyvét a Balassi kardos délvidéki Tari István ihletére emlékezve. 

Az egri könyvtárban élénk érdeklődés mellett mutatták be Szíki Károly színművész legújabb könyvét, mely a Bonifác herceg és Vilmos császár címet kapta. A színes kiadványt a szerző így ajánlja olvasóinak:

Amikor az óbecsei Tari István költőnek ítélték oda a Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjat, mely kitüntetés emléket állít a XVI. századi Európa magyar költőóriásának, Balassi Bálintnak, a délvidéki poéta a tizenharmadik kardot kapta meg.

S hogy ez szerencse inkább, mint balszerencse, igazolja az is, hogy a Bonifác herceg és Vilmos császár könyvem Tari Pista gangján indult útjára, amikor azt a kedves kiscicát nem adta nekem a kedves kislány, aki szorosan ölelte négylábú barátját, mert neki a fekete-fehér csoda mindennél fontosabb volt. 

A Balassi Bálint-emlékkardot a legendás Gellért Szállóban az óbecsei Tari István a találkozásunk után nem sokkal kapta meg. Mondhatom, e sorok és a könyv írója, hogy a gangi-cica szerencsét hozott Istvánnak, nekem pedig kellő ihletet. Tari István példa nekem tartásban, a szülőföldhöz való hűségben és az ottani emberek szeretetében egyaránt, hiszen ő sosem állt be a sorba, nem hajolt meg a diktatúrának, nem hagyta el Délvidéket a háború idején sem, inkább a bujdosást választotta. Tari sok mindenben példát mutatott a kortársaknak és nekem is, amiről a Ferenc József csatornánál tett tanúvallomást és ezt sosem feledhetem el.

Ez a könyv látszólag és a cím szerint is 2 cicáról szól, de ez nem így van, 2×10 cica van benne. Nem csak cica-dolgokról elmélkedem, kirajzolódik eközben valamiféle jelentés önmagunkról, viszonyulásainkról, barátságunk igazságtartalmáról, reményeinkről, örömvágyainkról.

Az állat tükör. Ez a tükör nem hazudik. Megmutatja, mi helyes és mi nem, mi egészséges, mi nem, mi illik ehhez az ember-állat öltözethez, szövetséges együttléthez.

Általuk tanulunk, fejlődünk.

Azt mondják, állatok nélkül lehet élni. Lehet, mondom én is, de mi értelme annak az életnek?

Az én cicáim  átöltöztették a lelkemet.

Ezt köszönöm meg nekik a könyvlapokon, a végesség felé vezető lépcsőfokon.

 

Bertha Zoltán irodalomtörténész így értékeli Szíki 25. kötetét, mely merőben eltér korábbi munkáitól:

Kedves Karcsi Barátom!

Hálásan köszönöm csudálatos új könyvedet, igazi meglepetés, ilyen kedves, kedélyes, szellemes, ötletes, remek könyvet – hát csak gratulálni tudok hozzá, annyi baj, keserűség közepette (most is amiket küldtél gyászról, szenvedésről) – hát ez aztán igazi lélekfrissítő, üdítő könyv, gyönyörű kivitelben, és nagyszerű, sziporkázó versekkel, eszmefuttatásokkal tele – amelyekbe persze beszüremlik a sok nagy fájó sorskérdés és tragikum, de a komorságot a cicusok összes történetei, leírásai feloldják – és a hangulatossága az egésznek bearanyozza az egészet! Köszönöm még egyszer, hétvégén sokat néztem, olvastam belőle – végig a fényképeket is – bravúros teljesítmény igazán, az biztos!

A könyvheti bemutatót Bodor Sarolta moderálta. A fellépő előadók kiválóan interpretálták Szíki humorban és érzelemben gazdag verseit, prózáit. Közreműködtek: Jónás Zoltán, Patkós Attila, Dr. Árvai Judit és hegedűn játszott Szedresi István.

A rendezvényt több író, költő is megtisztelte jelenlétével, köztük Pázmándy László, akinek közelgő kötetbemutatójáról ejtett szót Szíki Károly. 

Lisztóczky László irodalomtörténész a bemutató végén így értékelte Szíki könyvét: Fekete István: Bogáncs című könyve másik négylábúakról, a kutyákról szól. Most Szíki Károly jóvoltából megszületett a macskákról írott mű is. A szerző kötete valódi irodalmi értékekkel bír, Károly magas intellektussal írott könyvet bocsátott ki az olvasók javára. 

A rendezvény végén Szíki a Kiss Mátyás népi iparművész által 64 vármegyében összegyűjtött, üvegcsébe zárt földet, mint nemzeti ereklyét átadta a könyvtárnak és az erdélyi irodalomért végzett elévülhetetlen érdemeiért Lisztóczky Lászlónak.

Heti Hang Szóró—Hangosan mindenről, ami nekünk fontos