„A párizsi klímacél szimpla hülyeség”

„A világ legönzőbb hatalmasai (Davos) a legaltruistább idiótáik (Brüsszel és például Stockholm+50) asszisztálásával (és mindkettő háta mögött az ENSZ-szel) fülbemászóan csalogatják a világot a szakadék szélére és azon túlra. A két szélsőség sátáni egyvelege nemcsak a földi tudományt sajátította ki. Hanem – a stabil klíma hirdetésével – már Isten képében is tetszeleg” – írja cikkében Szarka László Csaba geofizikus–mérnök, az MTA rendes tagja. Őt kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Akadémikus úr, egy jelentéktelen (0,0004-nyi, azaz 0,04 százaléknyi) légköri összetevőt, ártatlan (sőt jótékony) nyomgázt (CO2) kipécéztek, a természethez képest elenyésző mennyiséget kibocsátó embert bűnösnek kiáltották ki. Kiknek és miért volt érdekük az emberiség nagy részének palira vétele?

– Az éghajlatváltozás csillagászati eredetét kezdetben a legtöbb kutató (például Humboldt, d’Alembert, Croll, Herschel, Darwin, Legendre, Laplace, Poisson) magától értetődőnek vette. Voltak persze olyan különcök, mint Arrhenius 1896-ban, majd Callendar 1938-ban.

Arrheniust Milutin Milankovics is  cáfolta 1920-as könyvében. Igaz, az ő (Bacsák György által pontosított)  matematikai leírásának elfogadtatása is több évtizedig tartott.

A teljes interjú.

Kép: pngwing.com