Ausztriai magyarjaink kötődése a hazához

A magyar nemzet minden tagjának közös érdeke a mielőbbi béke – rögzíti a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) ülésén minden résztvevő által aláírt zárónyilatkozat. Deák Ernőt, a Bécsi Napló Európa-érmes főszerkesztőjét kérdezte a Gondola.

– Főszerkesztő úr, noha jelentős magyar nemzettest él Ausztriában, az ausztriai magyarok nem kapnak széket a Magyar Állandó Értekezlet ülésein. Ebből milyen károk származnak?

– Valójában mintegy 130-150.000 magyar (származású) személy él Ausztriában. Kétharmaduk magyar állampolgár. Ez a tény nagyban arra emlékeztet, hogy a szomszédos államok magyar kisebbségeitől eltérően Ausztriában nem beszélhetünk kizárólag tősgyökeres magyarokról. Ez nagyfokú differenciálódást jelent.

Ettől függetlenül úgy hozta a szerveződés, hogy az ausztriai magyarok, jelesen az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége országos szervezetként a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (NYEOMSZSZ) tagjaként ennek keretein belül érintett a Magyar Állandó Értekezleten (MÁÉRT); csakhogy ott a NYEOMSZSZ is csupán megfigyelő státusszal rendelkezik. A támogatáspolitikát illetően az ausztriai magyaroknak ebből nem származik hátránya.

A teljes interjú.

Kép: Deák Ernő Európa-érmes újságíró – becsimagyarok.hu