Immár két Balassi-kard Rómában

Megérkezett Rómába a Balassi-kard: a magyar alapítású nemzetközi irodalmi díjat Bálint napján, február 14-én a pesti belvárosban, a papi szeminárium dísztermében vette át Elena Lavinia Dumitru román műfordító, a szálfegyvert a napokban a magyar állami diplomácia juttatta el az örök városba.

A Balassi Bálint-emlékkardot a 26. alkalommal nyújtották át ebben az évben, a magyar kitüntetett Bence Lajos lendvai poéta volt. Minthogy kiélezett fegyvert repülőgépen szállítani kérdőjeles, a szablyát a díj alapítójának, Molnár Pálnak, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnökének kérésére az állami diplomácia juttatta el a Rómában élő román művészhez, Elena Lavinia Dumitruhoz.

Ezen az úton jutott el az örök városba a világelső Herendi Porcelánmanufaktúra Balassi-kisplaszikája is, az alkotást a pesti kardceremónián a hagyománynak megfelelelően dr. Simon Attila vezérigazgató adta át a Balassi-verseket románra fordító irodalmárnak.

Minthogy a Balassi Bálint-emlékkardot 2004-ben Armando Nuzzo olasz műfordító vette át, immár két Balassi-kard fénylik az örök városban.

A magyar alapítású nemzetközi irodalmi díj mind az öt kontinensre – Észak- és Dél-Amerikába is – eljutott, több mint húsz ország irodalmárát tüntette ki eddig.