Piacra vitt tudomány sikere – akadémiai díj

A Magyar Tudományos Akadémia 195. közgyűlésén Wahrmann Mór-érmet adományoztak Ifj. Dr. Béres Józsefnek, a kémiai tudomány kandidátusának, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnökének. Őt kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Elnök úr, gratulálunk kitüntetéséhez! Miért jó, ha a magyar tudós testület fölfigyel olyan teljesítményre is, amelyben a tudás és a piaci eredmény együtt jár?

– A Béres Részvénytársaságot 33 évvel ezelőtt alapítottuk, s a kezdet kezdetén megfogalmaztuk magunknak a küldetésünket, a területet, ahol dolgozunk, és a módot, amely mentén haladni kívánunk.

Amit 33 évvel ezelőtt magunk elé tűztünk, a mai napig érvényes: az emberek egészségének védelme érdekében tudományos igényességgel dolgozni, mely tevékenység gazdaságilag úgy sikeres, hogy egyúttal etikus és a társadalom érdekét is szolgálja. Számunkra ez jelenti a valódi sikert. Az, hogy munkánk minőségére és elhivatottságunkra a tudós társadalom fölfigyel, nem pusztán önmagában való jóleső érzés, vagy nagyszerű önigazolása annak, hogy jó az út, amin járunk – természetesen ezek is! –, de úgy vélem, ennél még sokkal több is: példa, megerősítés. A tudósok elismerése felemeli a munkánkat, arra a szintre emeli, ahol nemcsak a pénzügyi eredményesség a siker mércéje, hanem ugyanolyan fontos értékmérő a tudás és az erkölcs. Ez pedig a világot teszi jobbá.

– Hogyan bátorítja cége fiataljait arra, hogy a rég megszerzett kémiai tudást vegyítsék újszerűséggel?

A teljes interjú.