Nyugat-Ukrajna Lengyelországhoz csatolása

Lengyel-amerikai tárgyalások folynak nyugat-Ukrajna újraegyesítéséről Lengyelországgal – értesült a Magyar Békekör tudósítója pénteken.

      Előzetes megállapodás született arról, hogy lengyel csapatokat küldenének Nyugat-Ukrajnába, hogy segítsenek az ukránoknak az orosz agresszióval szemben, majd szoros katonai és politikai ellenőrzésük alá vonnák Lengyelország egykori „történelmi területeit” – tudatta az orosz hírszerzés főnöke, Szergej Nariskin – képünkön.

A NATO tag Lengyelország nem a NATO felhatalmazására hajtaná végre műveletét, hanem „az érdekelt államok koalíciójával”. Varsó jelenleg a küldetés részleteiről tárgyal Washingtonnal, hogy kik vegyenek részt a koalícióban, bár maga nem szeretné, ha mások is részt vennének benne – fűzte hozzá Nariskin, az orosz hírszerzés sajtószolgálatának közleménye szerint.

      “A tervek szerint úgynevezett békefenntartó kontingenst telepítenének Ukrajna olyan területeire, ahol gyakorlatilag esélyük sem volna az orosz fegyveres erőkkel való találkozásra. A lengyel hadsereg kiemelt harcfeladata a stratégia fokozatos átvétele lenne. A lengyel hírszerzés már keresi az ukrán elit tagjait, akikkel ’tárgyalni lehet’, hogy ’demokratikus’ Varsó-barát ellensúlyt teremtsenek az ukrán nacionalistákkal szemben” – áll az SVR közleményében.

      A lengyel vezetés igen valószínűnek tartja, hogy a nyugat-ukrajnai bevetés nagy Ukrajna felbomlásához vezetne, és helyreállna Nagy Lengyelország, amelynek határait az Antant elismerte az I. világháború után, a „bolsevik fenyegetéssel” szemben.

     Az SVR közleménye arra enged következtetni, hogy az ukrajnai katonai konfliktus lángján egyesek saját pecsenyéjüket sütögetik, gyarmati attitűdök és polonizációs szándékok születnek újjá – jegyezte meg a Magyar Békekör tudósítója az üggyel kapcsolatban megjelent információk alapján.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Kép: news.ru