Csehországi magyarok: értékeinket fényezik

Bár a koronavírus-járvány az utóbbi két évben lényegesen leszűkítette a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének (CSMMSZ) tevékenységét, a csehországi magyarok legnagyobb civil szervezetének ebben a nehéz időszakban is sikerült megtartania mind a hét városban működő helyi egyesületét és tagságát. Kokes János prágai írót, újságírót kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Szerkesztő úr, a szövetség továbbra is kiemelt figyelmet fordít a Csehországban élő magyarok nemzeti önazonosságának megerősítésére, valamint a magyar kulturális hagyományok megőrzésére és ápolására. Az őrzés és ápolás mellett hogyan tudják cseh- és morvaországi magyarjaink új értékekkel tovább gazdagítani a magyar kultúrát?

– A Csehországban élő magyarok döntő többsége, több mint 90 százaléka a mai Szlovákia magyarok lakta területeinek legkülönbözőbb városaiból és falvaiból származik.

 

Magukkal hozták szűkebb szülőföldjük magyar kultúráját, szokásait, amelyek azután sajátosan ötvöződnek a helyi csehországi magyar közösségekben.

A teljes interjú.