Hruscsovtól Bidenig

„Annak idején Hruscsovnak is több esze volt, mint a mai amerikaiaknak” – fogalmaznak elemzői körökben. Dr. Somogyi János nyugalmazott ügyvédnek, politikai közírónak tett föl kérdéseket a Présház.

– Ügyvéd úr, Hruscsovról írják, hogy az első világháborúban magyar hadifoglyoktól cifra káromkodásokat tanult meg, s olykor magyar kommunistákat is meglepett tudásával. Ebben felülmúlta az amerikai politikusokat. És még miben?

– Ami Hruscsovot mint szovjet pártfőtitkárt illeti arról is elhíresült, hogy az ENSZ egyik közgyűlésén a szónoki pulpituson azzal adott nyomatékot a mondandójának, hogy lehúzta az egyik cipőjét a lábáról és annak sarkával verte az előtte lévő asztalt. De Hruscsov azt is tudta, hogy mikor, hová lehet fegyveresen bevonulni és leverni a birodalom ellen lázadókat. Sajnos ezt a saját bőrünkön is megtapasztaltuk 1956-ban. Tudták ezt az utódai is: például 1968 Prága. És most Putyin is tisztában van azzal, hogy mit kockáztat és mit nyer az Ukrajnába való bevonulással.

Egy hete még az ukrajnai válság kapcsán felmerült a kubai válsággal való összevetés hasonlósága, amikor Hruscsov felismerte, hogy nem telepíthet Kubába atomrakétákat, mert az akkori USA elnök ezt  fegyveres erővel meg fogja akadályozni, aminek világháborús következménye lehet, ezért bölcsen visszafordította a gyilkos terhükkel már úton lévő hajókat. Viszont évtizedekre biztosította, hogy Kubában, Amerika tőszomszédságában, szovjet típusú államberendezkedés maradhasson.

A mostani USA elnök képtelen volt felismerni, hogy a végtelenségig nem lehet az orosz medve bajuszát tépkedni, és Moszkvától 400 kilométerre akart Ukrajnában atomrakétákat telepíteni. Ezt a provokációt addig fokozta, hogy Putyin bevonult Ukrajnába. Putyin azt is tudta, hogy a NATO-val nem kerül fegyveres konfliktusba, és a bevonulással világháborút nem kockáztat, viszont Ukrajna nem lesz rakétatámaszpont Oroszország közvetlen szomszédságában.

Most a globalista birodalom hívei azt gondolják, hogy Oroszországot a világ vérkeringéséből ki tudják kapcsolni. Nem fog sikerülni. A világ nem csak a globalista birodalomból áll és a számtalan szankció alkalmazása legalábbis kétélű fegyver. Le lehet állítani az orosz gázimportot, de mi lesz helyette, palagáz az USA-ból, vagy napenergia Németországban? Ugyan már.

– Egy afrikai közmondást felhasználva: az amerikaiak Ukrajnában más dárdájával verik a bozótot. A kijevi agytröszt miért nem ismeri ezt föl?

–  Zelenszkij ukrán elnök jobban járt volna, ha megmarad a „kaptafánál”, humoristának, és nem hiszi azt, hogy a színpadról az elnöki bársonyszékbe egyszerűen át lehet ülni. Ez eddig még csak Reagan egykori színésznek, legendás USA-elnöknek sikerült. Zelenszkij helyzete inkább a chilei kommunista államfő Salvador Allende sorsával hasonlatos, akinek hatalmát 1973-ban katonai puccsal megdöntötték, és a baráti szovjetek sem tudták, vagy nem is akarták megmenteni. Még az életét sem.

Zelenszkij élete még megmaradhat, de a globalista birodalom ukrajnai lakáj kormányának menthetetlenül vége lesz. Zelenszkij politikai amatőrségét, balekságát mutatja, hogy csak az orosz fegyveres bevonuláskor döbbent rá, hogy nem számíthat sem a NATO, sem a globalista világ fegyveres segítségére. A nyugati világ fegyver küldeményei semmit sem érnek, ha azok kezelésére, használatára már senkit sem tudnak kiképezni Ukrajnában.

 – Moltke porosz generális rögzítette: minden haditerv csak a harc első öt percéig tart. A brit hadászatban is közmondás: a haditerv csak az első harcérintkezésig tart. Putyint miért nem értesítették erről marsalljai?

– Putyin tudta, tudja, hogy mit csinál, mit akar, mit kockáztat és mit nyerhet. Nyilvánvalóan nem akar felesleges vérontást, indokolatlan rombolást Ukrajnában, hiszen az ukrán katonák és a lakosság nem kis része orosz. Ilyen, egyfajta kíméletes, harcmodorral természetesen lassabban lehet a kívánt célokat elérni. Jellemző az orosz hadműveletre, hogy amikor egy orosz csatahajó rádión felszólította egy 13 fős ukrán határvédelmi parti őrség tagjait a megadásra, szabad elvonulást felajánlva, a kilátástalan harc elkerülése érdekében, amire azt a kevély választ kapta, hogy „Kapjátok be”, ezután percek alatt porrá lőtték a parti őrséget, a benne lévő 13 katonával együtt.

Kép: it.rbth.com