Magyar rajztanítási módszer világsikere

Huszár Antal, a Hussar Arts Academy vezetője szerint a rovás felhasználható a rajzoktatás legmodernebb, nagy hatékonyságú módszereiben. Erről tartott előadást a Magyarságkutató Intézet Ősi írásaink – a népszerűsítés és oktatás kihívásai, lehetőségei című konferenciáján. Őt kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Huszár úr, a jó rajzkészség miért fontos ma, az informatikai képalkotó lehetőségek világában?

– Évezredek óta ismert tény az emberiség számára, hogy a sportok és a művészetek hatékony szellemi és a fizikai fejlesztő eszközök. Az így elért fejlődés eredményeként magasabb hatásfokon vagyunk képesek teljesíteni az élet más területein is. Megfigyelhető az is, hogy napjainkban is él még az az évezredek óta bevált szokás, hogy a magasabb társadalmi osztályokba tartozó családok a gyermekeiket élsportokra járatják, és művészeti oktatásban részesítik.

Noha nem gondolom azt, hogy minden család azért tette és teszi ezt a mai napig, mert tisztában volt ennek az emberi agyra történő pozitív hatásainak tudományos magyarázatával, a mai tudomány ugyanakkor megerősíti azt, hogy ezek a tevékenységek finomra hangolják az elmét, melynek köszönhetően valóban nagyobb teljesítményre válunk képessé más területeken is. Európa-bajnok karatemesterként, dalszerző gitáros-énekes rockzenészként és képzőművészként mind az élsportban, mind a művészetek több területén egyaránt, személyesen is lehetőségem volt mindezt a gyakorlatban is megtapasztalni. Ebben a digitális korszakban, amikor már a bölcső felett is tablet lóg, amivel a kisgyermekek maguknak választanak meséket, a rajzolás szeretete egyáltalán nem veszett ki. A gyermekek még mindig előbb kezdenek el rajzolni, mint ahogy megtanulnak beszélni és rajzolnak is mindenhová (papírra, padlóra, falra…). A vizuális megjelenítése a lelkiviláguknak lehetőséget teremt az alkotók önkifejezésen túl az alkotásokat megfigyelők számára is, hogy megismerjék azt. A rajzolás tehát már 1-2 éves kortól kezdve a leghatékonyabb eszköze az önkifejezésnek és az eredeti alkotásoknak. Az informatikai képalkotó lehetőségek világában a rajzkészségnek továbbra is meghatározó szerepe van a kreatív ötletek akár digitális formában történő megjelenítésében is. A rajzolás egy aktív meditáció, mely egy olyan hosszan tartó egészséges tudatállapotot teremt, ami rendkívül pozitív hatással van az idegrendszerünkre. Kortalan, a szeretete nem kötött született tehetséghez, napszakhoz, vagy helyhez.

A teljes interjú.