Munkáját szolgálatnak tekinti az Év polgármestere

Átadták az Év polgármestere díjat a 26. Városi Polgármesterek Találkozóján Szarvason. Az elismerést Balaicz Zoltán Zalaegerszeg polgármestere kapta, aki 2014 óta vezeti a várost. Őt kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Polgármester úr, természetesen gratulálunk a sikerhez! Ön 2001-2010 között a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány igazgatója volt. Ezekben az években indult el Zalaegerszegen a műszaki-mérnöki oktatás, bővült a többi képzés, és önálló karrá vált a számviteli főiskolai intézet. Miért volt fontos, hogy a megyeszékhely felsőfokú oktatásnak adjon otthont?

– A magas színvonalú oktatás elengedhetetlen feltétele az erős gazdaságnak, így Zalaegerszeg számára is rendkívül fontos a versenyképes felsőoktatás, melynek támogatását kiemelt stratégiai célnak tartja a zalai megyeszékhely önkormányzata. Örvendetes, hogy mostanra a város valamennyi felsőoktatási intézménye egyetemi rangra emelkedett, így a zalai megyeszékhely „egyetemi város” lett.

Az egyetemek a várossal együttműködve azon dolgoznak, hogy minél jobb oktatási körülményeket teremtsenek hallgatóiknak, és a képzések kapcsolódjanak a helyi gazdasághoz. A versenyképes tudás ily’ módon bázisa lehet a járműipari tesztpályának, és természetesen a környezetében működő innovatív vállalatoknak is.  Mindez jó a hallgatóknak és jó a városnak is.

A teljes interjú.

Kép: zalamedia.hu