Bitcoin szobor Budapesten

Szobrot állítanak Budapesten a Bitcoin kriptovaluta és a mögötte lévő blokklánc-technológia alapítójának, Satoshi Nakamotonak. Ez az első alkalom, hogy szobrot formálnak a digitális pénzügyi világot megreformáló ikonról. A leleplezésre szeptember 16-án, délután 5 órakor kerül sor a fővárosi a Graphisoft Parkban. Győrfi András ötletgazdának tett föl kérdéseket a Présház.

Győrfi úr, miért fontos Önöknek, hogy a szobor igazi magyar siker legyen, amely az ország arculatát is alakítja?

– Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan, ha Tadzsikisztánban születtem volna, akkor ott ültetnék fát, vennék részt szemétszedésben és állítanék szobrot, ebben hiszek. Szerintem a hazaszeretet nem arról szól, hogy hatvannyolc magyar zászló van a házunkon, hanem arról, hogy olyasmivel töltjük az életünket, amivel Magyarországot szolgáljuk. Már a szoboravató előtt is olyan nagy a médiaérdeklődés a nemzetközi színtérről, hogy biztosak lehetünk abban, hogy ez egy komoly magyar siker lesz, sokan fognak a Satoshi szobor miatt Budapestre látogatni. Egy újabb terület, amin felkerülünk a nemzetközi térképre.

– Önök nyílt levélben fordultak Nakamotóhoz, hogy őt is meginvitálják a saját magáról készült szobor avatójára. Hogy az ismeretlen hős legalább inkognitóban részt vesz-e az eseményen, nem tudni.  Amikor egyszer Petőfi Egerbe ment ottani diákokhoz – mint Zalár József költő-tanár ezt megírta –, nem hitték el, hogy ez az alak Petőfi. Önök miképpen fogják azonosítani a hőst?

– Vannak a csapatunkban olyan kiváló kriptopénz-szakértők, mint például Debreczeni Barnabás, ő fel tud tenni olyan kérdést, amelyre csak a valódi Satoshi tudhatja a választ. De van ennél egyszerűbb módszer is: ha valaki Satoshinak adja ki magát, akkor legyen szíves belépni abba a Bitcoin tárcába, amiről régóta sejtjük, hogy az övé.

– A hazai forrásokból hazai célokért fáradozó civil szervezetek – köztük a Balassi Kard Művészeti Alapítvány www.balassi.eu – mit tehetnek azért, hogy a szoborra kellő figyelem jusson?

– Mi minden médiafigyelemért nagyon hálásak vagyunk. Nagy segítség, ha eljönnek, készítenek egy fotót, beszámolnak a szoboravatóról a felületeiken.