Értékellenes háború zajlik Európában

Napjainkban „pergőtűz alatt van minden, ami érték”: az ember, az emberi identitás. A hagyomány ereje rendkívül nagy; a nyelv, a kultúra, a hagyományok és a közös történelem tart össze közösségeket, emberi értékeket – közölte az emberi erőforrások minisztere Jászapátiban.

Kásler Miklós közölte: „az emberiség nem homogén massza, hanem a tarkaság, különbözőség egysége”, amire Magyarország kiváló példa. A magyar kultúrának az volt a rendkívüli erőssége, hogy mindenkit befogadott, mindenki lehetőséget kapott képességei kibontakoztatására, hogy „virágba szökkenjen a tehetség” – jegyezte meg. Kiemelte, hogy Magyarországon a különböző eredet nem elválasztotta az itt élő népeket, azok egymást kiegészítették, így jött létre egy rendkívül sokszínű és ebből eredően átütő, egyedi, semmihez nem hasonlítható kultúra.

A miniszter azt mondta: a magyar történelem vérzivataros évszázadaiban a közösségnek ez a tudata tartotta össze a nemzetet, valamint az az „autonómiahalmaz”, amelyet rendkívüli képességű dinasztiánk, az Árpádok az itt élő népeknek biztosítottak.

Példaként említette a jász, kun, szász, székely autonómiát, a királyi városok autonómiáját. Mindez nem szétszakította az országot, hanem a közös érdekek, értékek mellett összetartotta a birodalmat – hangsúlyozta.

MTI

Kép: Jász-Nagykun-Szolnok megye címere – wikipedia