Bakócz Tamás erős Magyarországban élt

Bakócz Tamás esztergomi érsek egy erős középkori Magyarországon élt, ahol Hunyadi ellenállt a töröknek, de az egyházi méltóság halálának évében Szulejmán már elindult Nándorfehérvár ellen – mondta Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője szombaton Esztergomban.

A Bakócz Tamás halálának 500. évfordulójára rendezett emléknapon az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, “abban a világban halt meg, melyben megszületett, nem érte meg a középkori Magyarország bukását”.
Hozzátette, az érsek személyes felelőssége megítélhetetlen abban, hogy Magyarország nem volt eredményes, de császároknak és királyoknak sem sikerült megállítani a török birodalom előretörését.
Valóságos csoda, hogy 150 év után vissza lehetett térni Esztergomba.

Hiszen a városból a török 11 ezer embert evakuált. Még további 100 év kellett, hogy az érseki központ régi fényének visszaállítására tett erőfeszítések révbe érjenek – mondta köszöntőjében Erdő Péter bíboros, majd hozzátette, “a mi mai felelősségünk Esztergom értékeinek bemutatása, hogy a térség egyik kulturális és vallási központja legyen”.
Az Esztergomi Várszínház szombaton tudományos előadásokkal és a Bakócz Tamás életéről írt színmű alapján készült tévéjáték bemutatásával emlékezett meg az egykori esztergomi hercegprímás halálának 500. évfordulójáról.
Az emléknapon Horváth Richárd történész, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont főmunkatársa és Török Csaba, a Főszékesegyházi Kincstár igazgatója tartott előadást a Bakócz Tamás pályáját, életét befolyásoló személyekről és történelmi körülményekről, majd Szakonyi Károly író méltatta Tóth-Máthé Miklóst, a Nagyrahivatott című mű szerzőjét.
Az alkotást nyolc éve állította színpadra az Esztergomi Várszínház. A mostani emléknapon első alkalommal vetítették le a történelmi dráma alapján készült tévéjátékot, amelyet többek között a Bakócz-kápolnában, a Bazilikában és a Várhegyen forgattak. A tévéjátékban Bakócz Tamást Horányi László, Dózsa Györgyöt Ott József személyesíti meg.

MTI

Kép: wikipedia