Ellopták Mária skót királynő ékszereit

Mária skót királynő kivégzésén, 1578-ban viselt rózsafüzérét, valamint további, több mint egymillió font (402 millió forint) értékű arany- és ezüsttárgyat loptak el az angliai Arundel-kastélyból.

A kincset péntek éjjel vittél el a West Sussex megyei kastélyból – számolt be róla a BBC hírportálja.
A lopott tárgyak között szerepelnek a koronázási csészék, melyetek Mária királynő (1542-1587) adott a ceremóniamesteri udvari tisztség korabeli viselőjének.
A kastélyt kedden nyitották újra a látogatók előtt. Szóvivője szerint “felbecsülhetetlen történelmi értéket” képviselnek a hiányzó kincsek.


A személyzetet péntek éjjel értesítették a behatolásról, miután megszólalt a betörést jelző riasztó. A tolvajok egy ablakon át jutottak a kastélyba, összetörtek egy üvegszekrényt, és magukkal vitték a tartalmát. A BBC-nek nyilatkozó nyomozó szerint a bűntényhez köthető a közelben megtalált, kiégett négykerék-meghajtású autó.
Mária királynő rózsafüzére nem anyaga miatt érték, hanem azért, mert a nemzet pótolhatatlan öröksége – magyarázta a kastély szóvivője.
“Pénzben jelentős a kár, de az olyan egyedülálló daraboknak, mint Norfolk hercegének kollekciója, történelmi jelentősége elmondhatatlanul nagyobb” – tette hozzá.
Az egész nemzet elleni bűntettnek nevezte az esetet a térség parlamenti képviselője, Andrew Griffiths.
Mária 1542-ben született a Linlithgow-palotában. Apja születése után nem sokkal meghalt, ekkor Skócia királynője lett. 1548-ban azonban Franciaországba vitték, Skóciát ez idő alatt régensek kormányozták. 1561-ben tért vissza a trónra, de hat viharos év után, 24 éves korában lemondásra kényszerítették. Angliába menekült, unokatestvérétől, I. Erzsébet királynőtől kért védelmet. 18 éven át tartották fogva, 44 évesen végezték ki a Fotheringhay-kastélyban 1587-ben.

MTI

Kép: wikipedia