Jogállami deficit az EU-ban

“Ha az uniós intézmények titkolóznak és nem teszik közzé a vakcinabeszerzési szerződéseket, az hogyan felel meg az átláthatóság követelményének és az európai értékeknek?”

A közérdekű információk közzététele minden európai érdeke – hangsúlyozta az igazságügyi miniszter csütörtökön a Facebook-oldalán, ahol azt a kérdést tette fel, “hová tűnt a jogállamiság fontos alapelve” az Európai Unióban.

Varga Judit azt írta: a jogállamisági vitákban uniós intézmények gyakran kérik számon az átláthatóság, transzparencia követelményét a tagállamokon.

Hivatkoznak arra, hogy ezen elvek egyik célja a polgárok és a vállalkozások bizalmának biztosítása.
A miniszter szerint a jogállamiság elve alól az uniós intézmények sem képezhetnek kivételt. “Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ha az uniós intézmények titkolóznak és nem teszik közzé a vakcinabeszerzési szerződéseket, az hogyan felel meg az átláthatóság követelményének és az európai értékeknek?” – írta Varga Judit, hozzátéve, a titkolózás vajon nem lehetetleníti-e el a polgárok jogát a tájékoztatáshoz.
“Így alkalmazná konzekvensen az EU az említett jogállamisági elveket saját intézményrendszerében?” – tudakolta bejegyzésében az igazságügyi miniszter.