Alvilági NGÓ-k

A civilszervezetek hajói a mentési műveleteket az embercsempészekkel egyeztetve hajtották végre. A dán felségjelzésű Maersk Etienne teherhajóról átvett egy huszonhét fős migráns csoportot, “tetemes anyagi juttatásért” szállította őket Szicília partjaira. 

A migráció “túl sok sötét oldalának” tisztázását sürgette a jobboldali Liga párt vezetője Matteo Salvini volt belügyminiszter szerdán arra a nemzetközi felhívásra reagálva, amelyet a civilhajó-kapitány Carola Rackete is aláírt a nem kormányzati szervezeteket vizsgáló ügyészi vizsgálatokkal szemben.

A szicíliai Ragusa ügyészsége vizsgálatot indított a Mediterranea Saving Humans négy tagja ellen. Az ügyészség közlése szerint a szervezet Mare Jonio nevű hajója, amely tavaly szeptemberben a dán felségjelzésű Maersk Etienne teherhajóról átvett egy huszonhét fős bevándorló csoportot, “tetemes anyagi juttatásért” szállította őket Szicília partjaira. Az ügyészségtől lefoglalt bankátutalási dokumentumok szerint a dán fél 125 ezer eurót fizetett a Mediterraneának, vagyis bevándorlóként több mint négyezer hatszáz eurót.
Trapani ügyészsége az Orvosok határok nélkül (Msf), a Save the Children és a Jugend Rettet szervezetek huszonnégy tagjával szemben indított vizsgálatot. A nyomozás három évvel ezelőtt érkezett migráncsoportok tagjainak beszámolói alapján indult el: az ügyészség szerint bizonyítékok vannak arra, hogy a civilszervezetek hajói a mentési műveleteket az embercsempészekkel egyeztetve hajtották végre, az embercsempészek nem egy esetben az NGO-hajókig szállították a bevándorló-csoportokat.
Matteo Salvini közösségi oldalán reagált hangoztatva, hogy a “megállíthatatlan Carola nyugodt lehet: Olaszországot megvédik az olaszok, akik átláthatóságot és igazságot kérnek az embercsempészet túl sok sötét oldala tisztázására, az illegális bevándorlás mögötti üzletelés felderítésével”.
A jobboldali Olasz Testvéreket (FdI) vezető Giorgia Meloni ezzel egy időben szorgalmazta, hogy az olaszországi börtönökben büntetésüket töltő külföldieket szállítsák vissza hazájukba, hogy ott töltsék le ítéletüket. A legutolsó 2019-es felmérések szerint az olaszországi büntetés végrehajtó intézetek közel hatvanezer rabjának több mint 32 százaléka külföldi, utóbbiak tíz százalékának volt tartózkodási engedélye a bűncselekmény elkövetésekor.

MTI