Üzenet Európának a béke szigetéről

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) köszönetet mond a Békemenet résztvevőinek – jelentette ki Csizmadia László, a CÖF alapítója, a CÖKA kuratóriumának elnöke. Őt kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Elnök úr, miért fontos az, hogy egy demokráciában időnként nagy tömeg érzékeltesse a széles társadalommal, hogy politikailag helyesen gondolkozik?

– Köszönöm a kérdést, mert rögtön a lényegre tapintott. Hogyha nagyon le akarjuk rövidíteni, a mi szervezetünk eszmei mondanivalója: a népfelség elvét valljuk. Mindig vitatjuk, hogy a demokrácia csak a politikai pártok tevékenységével függ össze, tehát nem csak azzal, hogy ki megy el a választásokra. Adódhatnak hibák a kormány működésében is, mert vagy a kisebbséggel nem foglalkozik megfelelően, vagy talán túlságosan fölé nő a népfelség elvének, de a másik oldalon azt kell látnunk, hogy talán egy-két olyan miniszterelnök és kormány létezik ma Európában, aki és amelyik hajlandó a népét megkérdezni arról, hogy mégis milyen irányt követne, és hogy a felgyorsult világban óráról órára hogyan értékeli az eseményeket.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy Orbán Viktor és kormánya ezek közé tartozik. Ha szabad innen lentről, a nép oldaláról valamit mondani: a nemzeti konzultációk elősegítik azt, hogy a kormány közelebb érjen a többség véleményéhez. Hála Istennek most a Holdról is látszott, hogy mi a többség. Ugyanakkor van olyan réteg, nem is kicsi, ugye minimum 20 %, amelyik a demokráciát a fotelben ülve éli meg. Tehát azzal is kell foglalkozni, hogy hogyan gondolkodhatnak ezek az emberek.

A teljes anyag.

Kép: civilek.info