1957-et idézik

„Nem kell szégyenlősnek lenni. Jegyezzétek meg az ügyészek és a bírók nevét. Jók lesznek majd tanúknak egy, a rendszer ellen folytatott eljárásban” – írta fenyegetőzve a közösségi oldalán Gyurcsány Ferenc. Bánó Attila publicistának tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Szerkesztő úr, a gyurcsányi mondat a kádári megtorlást idézi: az 56-os szabadságharc után több száz kivégzett mártír mutatta, hogyan félemlíti meg a társadalmat a szélsőbaloldal terrorja. A mostani fenyegetés hogyan illeszthető bele az Európai Unió értékrendjébe?

– Az EU jelenlegi értékrendjéről szólva kettéválasztanám a dolgot. A brüsszeli vezetés értékrendjét nem húznám rá az unió egészére, mert egyre jobban látszik, hogy az uniós polgárok jelentős része nem azonosul azzal a brüsszeli balliberális diktátummal, amely sérti a nyugati társadalmak elemi érdekeit, rontja az életszínvonalat, kijátssza a demokrácia alapvető szabályait.

Az viszont igaz, hogy ma ez az amerikai zsoldos csapat határozza meg a kötelező irányt. A viselkedése erősen emlékeztet a kommunistákéra, a durva, erőszakos hatalomgyakorlásra, ám van egy nagy különbség. Ezek már nem hazudják, hogy amit tesznek, azt a népeik érdekében teszik. Annyira gátlástalanok, hogy ezt sem tartják szükségesnek.

A teljes anyag.

Kép: neb