A slepp szellemileg (is) alkalmatlan

Közéleti botrány pattant ki abból, hogy az ország egyik legnagyobb közjogi méltósága rossz döntést hozott. Bánó Attila publicistának tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Szerkesztő úr, a magas rangú politikus körül népes slepp ügyködik: szolgálati kocsival, kiemelkedő fizetéssel, luxuslakással. Ebben a kupaktanácsban senkinek nem volt szellemi képessége ahhoz, hogy rizikót érzékeljen, s kimondja: elnök asszony, ezt ne. Noha a felelősség minden esetben a politikusé, hogyan érheti retorzió a sleppet?

– A bicskei gyermekotthon igazgató-helyettesének adott kegyelem joggal keltett általános felháborodást. Az illető ugyanis hosszú időn keresztül hallgatott főnökének kiskorúakkal szembeni, több rendbeli szexuális visszaéléseiről, miközben tudomása volt ezekről. A köztársasági elnöki kegyelem mentesíti őt a börtönbüntetés letöltésétől. A kegyelmi döntések nem nyilvánosak, bár olykor napvilágra kerülnek. Ez a döntés azonban nyilvánosságra került, és azonnal kiverte a biztosítékot, még az ellenzéki oldalon is.

Nem tudjuk, hogy Novák Katalin köztársasági elnök ez esetben kiknek a tanácsára hallgatott, de tudjuk, hogy a kegyelmi kérvényekre a nagy apparátussal rendelkező igazságügyi miniszter tesz javaslatot, s a pozitív döntést is ő ellenjegyezi. Vagyis nem csak a köztársasági elnök „sleppjének” felelősségét érdemes feszegetni, hanem egy szélesebb körét is.

– A sleppet lehet örökölni, de alakítani is. Pár hónapja demográfiai kerekasztal állt föl, s ennek listáját tanulmányozva néhány kiváló ember nevét láthatjuk, ám kérdőjeles személyek neve is ott sorakozik, miközben valóban odavaló emberek neve hiányzik. Mennyiben felelős maga a politikus az őt körülvevő sleppért?

A teljes anyag.

Kép: archív