A klímariogatók alaptévedései

 Az 1970-es években vált uralkodóvá az a szemlélet, hogy a Föld túlnépesedéstől szenved. Senki se csodálkozott rajta, de mint nézet, érdekes. Malthus is ezt vallotta, természetesen. De rendre bebizonyosodott a helytelensége. Függetlenségének elnyerésekor India lakossága 200-300 millió volt, most pedig körülbelül 1,2 milliárd – mondja Richard Lindzen, az MIT légkörkutató emeritus professzora.

Amikor még csak 200-300 milliónyi lakosa volt Indiának, éhínség uralkodott. Most, hogy 1,2 milliárd ember él ott, India élelmiszer-exportőrré vált. Az emberiség rendelkezik bizonyos találékonysággal és képességgel, és mindezekkel ez idáig nagyon jól gazdálkodtunk. Most egy másfajta veszéllyel nézünk szembe. Egyes közgazdászok szerint úgy tűnik, hogy a Föld népességnövekedése megáll, amiből arra következtetnek, hogy a jövőben a népesség csökkenni fog.

Nézzük csak a társadalombiztosítás problémáját. Még itt is gondot okoz, ha a kereslet csökkenni kezd, mert kevesebb az ember. Mi legyen a kamatokkal és a befektetésekkel? Sokat kell gondolkodnunk a népességcsökkenés kérdésén. Vitatom, hogy helyénvaló lenne manapság a népességnövekedés miatt aggódni. De fogadjuk el: vannak, akiknek ez a véleménye. E nézet azonban rosszindulatú, sőt őrült. Ellentmond az adatoknak. Semmi értelme. Hiányzik belőle a jóindulat, és nem hiszem, hogy a mai emberek többsége e szemléletet erényesnek tartaná. Mások az indítékok. Az egyik természetesen az ellenőrzés, a másik a hatalom.

A teljes anyag.

Kép: biznews.com