Az űripar csúcsra emeli a gazdaságot

A HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (HUN-REN CSFK) kutatói is részt vesznek a JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer) küldetés PRIDE (Planetary Radio Interferometry and Doppler Experiment) kísérletében. Ádám Adrienn-nek, a CSFK kommunikációs munkatársának tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– A JUICE az Európai Űrügynökség (ESA) egyik legfontosabb bolygóközi küldetése. Az űrszondát 2023 áprilisában indították el a Naprendszer legnagyobb óriásbolygója felé. Miért előnyös, ha ezekért a kutatási célokért a tudomány hálózatokban működik?

– Egyrészt a nagy kutatási célok elérése rendszerint sok pénzbe kerül, másrészt olyan sokféle és kiterjedt szaktudást követel, ami egy-egy helyen nem áll rendelkezésre. Mindez szükségessé teszi az összefogást. Nem véletlen, hogy a legtöbb nagy kutatási infrastruktúra több ország közös erőfeszítésével, hozzájárulásával működik. Ilyen például a csillagászat területén az órástávcsöveket építő és működtető Európai Déli Obszervatórium (ESO) – amelynek, bár nagyon hasznos lenne, Magyarország egyelőre sajnos nem tagja –, vagy az űrkutatás területén a JUICE űrszondát is megvalósító az Európai Űrügynökség (ESA), amelybe hazánk 2015-ben lépett be.

– Az űrszonda fedélzetén több különböző, távérzékelési, geofizikai és helyszíni mérésekre alkalmas műszeregyüttes található, ilyenek többek között a kamerák, a spektrométerek, valamint a mágneses, sugárzási és részecskekörnyezet tanulmányozására szolgáló műszerek. Hazánk miért nem maradhat ki az űrkutatás nemzetközi erőfeszítéseiből?

A teljes anyag

Kép: hun-ren cskf