Magasban a magyar űrkutatás

A HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (HUN-REN CSFK) kutatói is részt vesznek a JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer) küldetés PRIDE (Planetary Radio Interferometry and Doppler Experiment) kísérletében. Frey Sándor tudományos főmunkatárst kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– A JUICE az Európai Űrügynökség (ESA) egyik legfontosabb bolygóközi küldetése. Az űrszondát 2023 áprilisában indították el a Naprendszer legnagyobb óriásbolygója felé. A küldetés célja, hogy részletes megfigyeléseket végezzen a Jupiterről és összetett környezetéről, különösen három nagy Galilei-féle holdjáról, az Europáról, a Ganymedesről és a Callistóról. Ez miért csigázta fel a magyar kutatók érdeklődését?

– Ezek nagyon különleges égitestek, ezért nem csak itthon, de világszerte nagy érdeklődéssel várják a kutatók, hogy több, pontosabb ismeretet szerezzünk róluk a helyszíni űrszondás mérések révén. Az Europa és a Ganymedes jeges kérge alatt például folyékony vízóceánok húzódnak.
Talán meglepően hangzik, de ezeken a holdakon a teljes tömegük arányában sokkal több (5-6%) víz található, mint a mi “kék bolygónkon”, a Földön, ahol ez csupán ezrelékekben mérhető. A nagy mennyiségű folyékony víz jelenléte miatt sok kutató gondolja, hogy ezek az égitestek akár valamiféle mikrobiális életformának is otthont adhatnak.

A teljes anyag.

Kép: hun-ren csfk