Brüsszelnek egy globalista „elit” parancsol

Az a vezetés, ami Brüsszelben van, egy globalista elit megbízását teljesíti – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban. Bogár László közgazdász professzort kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Professzor úr, a magyar miniszterelnök jelezte, hogy a brüsszeli vezetést foglyul ejtette egy globalista elit, pénzügyi csoportok, nagy gazdasági erőcsoportok, és a brüsszeliek döntéseit ezek érdekei motiválják. A civil világban mindezt régóta tudjuk, mi a jelentősége annak, hogy most egy tagállam végrehajtó hatalmának feje mondta ki nagy nyilvánosság előtt?

– Bár ez a mondat mindenki számára evidencia, mégis halálmegvető bátorság kellett kimondásához. Ez egyúttal azt is jelzi, hogy olyan világban élünk, ez amúgy a liberális demokrácia szép új világa, ahol persze „tökéletes szólásszabadság” van, ám ahol az evidenciák kimondásához is egészen kivételes bátorságra és elszántságra van szükség. Sokszor idéztük már Bibó István híres mondatát az Eltorzult magyar alkat, zsákutcás magyar történelem című művéből, de most érdemes újra elevenítenünk. „Ha egy nemzet a hazugságok olyan zsákutcájába beleszorul, ahol a dolgokat nevükön nevezni nem lehet és nem is szabad, akkor ez előbb utóbb elvezet a nemzet általános értelmi és erkölcsi lezülléséhez.”

Ennél pontosabban ma sem tudjuk megnevezni a lényeget, bár ma inkább „eltorzult európai alkat, zsákutcás európai történelemről” beszélhetnénk. Ahhoz azonban, hogy ebből a zsákutcából kikeveredhessünk, előbb arra volna szükség, hogy megértsük az e zsákutcába vezető út okait és mozgatórúgóit.

A teljes anyag.

Kép: archív