A szuverén külpolitika rizikós az Unióban

Megérkezett Pekingbe Vlagyimir Putyin orosz elnök. A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) márciusban kiadott elfogatóparancsa óta Putyinnak és kíséretének ez a második ismert külföldi útja, miután a hónap elején Kirgizisztánba látogatott. Stier Gábornak, a moszkvater.com főszerkesztőjének tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Főszerkesztő úr, Putyin háborítatlanul közlekedhetett Pekingben, sőt beszédet is mondott, politikusi találkozókat bonyolíthatott le. Ez mennyiben segít tisztázni az európai társadalmakban azt, hogy az úgynevezett „Nemzetközi Büntetőbíróság”, noha hivatalosnak csengő elnevezése van, nem több mint egy civil szervezet, ngo, amelyet a kozmopolita struktúra töm pénzzel?

– Nézze, egyre inkább két világról, egy déli és egy északi pólusról beszélhetünk. Ez utóbbi, a nyugati világ határozta meg ez idáig a szabályokat, hozta létre az intézményeket. Nos, ennek lassan vége. Ki lehet adni e szabályok alapján az orosz elnök ellen nemzetközi körözést, de ezt legfeljebb formálisan akarja betartani a világ nagy része. Aki pedig megteheti, mint Kína, az egészet semmibe veszi.

Ezzel is demonstrálva a globális erejét. Két világ van. Az egyikben már lassan nem számítanak a másikban még élő szabályok. Átmeneti korban élünk, amely nagyon zavaros. Egyre inkább kiderül az is, ami a délszláv ügyekben is látszott, hogy Hága nem mindenható, és főleg nem nemzetek és érdekek feletti. Szóval, egyre inkább látszik így utólag, hogy Hágát kik és miért hozták létre.

A teljes anyag.

Kép: hirtv