Putyin zárja a Valdajt

Nácizmusnak nevezte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, hogy hat európai uniós ország és Norvégia megtiltotta a belépést az orosz rendszámú személyautóknak. „Megdöbbentett, hogy az európaiakról, gyakorlatilag mindannyiukról, milyen gyorsan hullott le az a külső illendőség, amellyel az elmúlt években még takaróztak, megőrizve magukban a diplomácia és az elemi etika némi maradványát” – mondta Lavrov újságíróknak Szocsiban a Valdaj nemzetközi vitaklub hétfői ülése után. Stier Gábornak, a moszkvater.com főszerkesztőjének, a Valdaj Klub Szocsiban jelen lévő tagjának tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Főszerkesztő úr, Lavrov külügyminiszter a kanadai miniszterelnököt szánalmasnak minősítette, szóhasználata meglehetősen szenvedélyes volt. Tüzessége mennyiben tudható be a Valdaj nyílt jellegének, s mennyiben az Oroszországot érő konfliktusoknak?

– Meg kell jegyezni, hogy az orosz külügyminiszter nem a Valdaj Klub konferenciáján, hanem a résztvevőkkel folytatott beszélgetés után, a terem előtt váró orosz újságíróknak nyilatkozott, és osztotta ki Justin Trudeau-t.

Szánalmasnak nevezte azt, ahogy a kanadai miniszterelnök megpróbálta megmagyarázni, hogy ország parlamentje egy náci – Jaroslav Hunka, a Waffen SS ukrán veteránja – előtt tisztelgett Volodimir Zelenszkij ottawai látogatása idején.

A teljes anyag.

Kép: wikimedia